niedziela, 24 marca 2013

Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami



To już kolejne Święta razem ze świętokrzyskim portalem http://e-vive.pl/. Dzięki współpracy  z  Panią Pauliną Gil, powstają propozycje dań, które możecie zobaczyć zarówno na portalu( w zakładce smaki),jak również na moim blogu. Efektem pracy są wspaniałe fotki i pełne brzuchy...

 Skoro mamy już zakwas pora na przepis. Żurek z białą kiełbasą!

Składniki:
·         Pęczek włoszczyzny, cebulę przypieczoną
·         6 kawałków białej kiełbasy
·         2 litry wody
·         2 ząbki czosnku
·         Ok. 1 l zakwasu
·         150 ml śmietany 18%,
·         Przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, sól i natka pietruszki
·         Ewentualnie parę suszonych grzybków
·         10 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo



foto  http://e-vive.pl/

Kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy, dodając po paru minutach włoszczyznę, cebulę, czosnek, parę liści laurowych i ziele. Gotujemy przez ok.40 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, warzywa i przyprawy. Wlewamy żur, pokrojoną kiełbasę i zaprawiamy całość śmietaną. Zagotowujemy dodając majeranek, sól i pieprz. Podajemy z jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz