To już kolejne Święta razem ze świętokrzyskim portalem http://e-vive.pl/. Dzięki współpracy z Panią Pauliną Gil, powstają propozycje dań, które możecie zobaczyć zarówno na portalu( w zakładce smaki),jak również na moim blogu. Efektem pracy są wspaniałe fotki i pełne brzuchy...
Skoro mamy już zakwas pora na przepis.
Żurek z białą kiełbasą!
Składniki:
·
Pęczek
włoszczyzny, cebulę przypieczoną
·
6
kawałków białej kiełbasy
·
2
litry wody
·
2
ząbki czosnku
·
Ok.
1 l zakwasu
·
150
ml śmietany 18%,
·
Przyprawy:
majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, sól i natka pietruszki
·
Ewentualnie
parę suszonych grzybków
·
10
jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
foto http://e-vive.pl/ |
Kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy,
dodając po paru minutach włoszczyznę, cebulę, czosnek, parę liści laurowych i
ziele. Gotujemy przez ok.40 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, warzywa i
przyprawy. Wlewamy żur, pokrojoną kiełbasę i zaprawiamy całość śmietaną.
Zagotowujemy dodając majeranek, sól i pieprz. Podajemy z jajkami przepiórczymi
i natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz