czwartek, 16 sierpnia 2012

Piernik

To ciasto również jest jednym z najprostszych i najczęstszych ciast jakie serwuje ze względu na szybkość w wykonaniu i znikaniu!
Przepraszam za jakość zdjęć-bateria padła w aparacie, a później nie było już czego fotografować....







Składniki (na foremkę keksówkę lub dużą tortownicę):

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna
1/2 słoika dżemu,powideł
przyprawa do piernika
czasami dodaję także 1 łyżkę miodu płynnego


Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy w rondelku. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce mikserem i wlewamy na foremkę wstawiając do piekarnika na ok.35-40 minut do 180 stopni!
I to tyle!Dekorujemy wedle uznania:na szybko cukier puder lub polewa czekoladowa!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz