niedziela, 5 sierpnia 2012

Piersi na ostro!

Długo się zastanawiałam nad tytułem...Zrobiłam taką tam pastę a'la curry i postanowiłam ją wykorzystać i padło na piersi z kurczaka.Dodałam cukinię, i pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Ale od początku:



Składniki na pastę:
1 średni pomidor malinowy(bez skóry)
1-2 ząbki czosnku
pół cebuli
3 cm świeżego imbiru
pół papryczki chili 
pół małej papryki świeżej, czerwonej
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
łyżka natki pietruszki posiekanej
ok.1/4 szkl. oliwy z oliwek
sól

Wszystkie wyżej wymienione składniki (oprócz natki)wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę.

Składniki do dania:
warzywna pasta curry
podwójny filet z kurczaka
jogurt naturalny
cukinia(wykorzystamy jej małą część)
parę pomidorów koktajlowych do dekoracji

Marynata do kurczaka:
Połowę pasty mieszamy z połową jogurtu naturalnego, łączymy z podwójną piersią z kurczaka(wcześniej oczywiście umytą, oczyszczoną i wysuszoną ręcznikiem papierowym).Odstawiamy mięsko do lodówki na ok.2-3 godziny.

Gdy mięso przejdzie aromatem pasty curry, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni .Filety układamy na folii i pieczemy ok.35-45 minut, od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą marynatą.

Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, przecinamy cukinię wzdłuż na połowę i obierakiem do warzyw cieniutko, tuż przy skórce przeciągamy tworząc "makaron-tagliatelle".Taki makaronik możemy spażyć lekko osolonym wrzątkiem i gotowe.
Mięso kroimy wg. uznania i polewamy pastą curry (możemy ją lekko podgrzać lub polać gorące mięso chłodną pastą), do której dodajemy natkę pietruszki,dokładamy makaron cukiniowy i....palce lizać!





Mniami!


1 komentarz:

  1. o rany ale apetyczne zdjęcia :))) az chce sie jeść

    OdpowiedzUsuń