Ale od początku:
Składniki na pastę:
1 średni pomidor malinowy(bez skóry)
1-2 ząbki czosnku
pół cebuli
3 cm świeżego imbiru
pół papryczki chili
pół małej papryki świeżej, czerwonej
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
łyżka natki pietruszki posiekanej
ok.1/4 szkl. oliwy z oliwek
sól
Wszystkie wyżej wymienione składniki (oprócz natki)wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę.
Składniki do dania:
warzywna pasta curry
podwójny filet z kurczaka
jogurt naturalny
cukinia(wykorzystamy jej małą część)
parę pomidorów koktajlowych do dekoracji
Marynata do kurczaka:
Połowę pasty mieszamy z połową jogurtu naturalnego, łączymy z podwójną piersią z kurczaka(wcześniej oczywiście umytą, oczyszczoną i wysuszoną ręcznikiem papierowym).Odstawiamy mięsko do lodówki na ok.2-3 godziny.
Gdy mięso przejdzie aromatem pasty curry, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni .Filety układamy na folii i pieczemy ok.35-45 minut, od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą marynatą.
Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, przecinamy cukinię wzdłuż na połowę i obierakiem do warzyw cieniutko, tuż przy skórce przeciągamy tworząc "makaron-tagliatelle".Taki makaronik możemy spażyć lekko osolonym wrzątkiem i gotowe.
Mięso kroimy wg. uznania i polewamy pastą curry (możemy ją lekko podgrzać lub polać gorące mięso chłodną pastą), do której dodajemy natkę pietruszki,dokładamy makaron cukiniowy i....palce lizać!
Mniami!
o rany ale apetyczne zdjęcia :))) az chce sie jeść
OdpowiedzUsuń