środa, 30 stycznia 2013

KOKOSANKI!

Pyszne ciasteczka, które kojarzą mi się z dzieciństwem.W dodatku bardzo szybko się je robi-wystarczy mieć w domu jaja, cukier i oczywiście wiórki kokosowe.Jakiś czas temu robiłam ciastka kruche, w których również był kokos, ale to nie były prawdziwe kokosanki.
TO SĄ PRAWDZIWE KOKOSANKI:



Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
40 dag wiórek kokosowych (najlepiej wybrać drobno starte wiórki)
szczypta soli


Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Teraz wiórki wsypujemy do masy żółtkowej-mieszając najlepiej ręką, a następnie pianę z białek i łączymy.Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na nim układamy małe kuleczki uformowane ręką i wkładamy na nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

PYCHOTKI GOTOWE!











P.S przepis pochodzi ze zbiorów receptur kulinarnych siostry Anieli.

5 komentarzy:

  1. Dziewczyny dajcie znać jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zmodyfikowałam przepis dodając brązowy cukier i pól na pól wiórki kokosowe i płatki owsiane po 20dag ... Wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń