TO SĄ PRAWDZIWE KOKOSANKI:
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
40 dag wiórek kokosowych (najlepiej wybrać drobno starte wiórki)
szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Teraz wiórki wsypujemy do masy żółtkowej-mieszając najlepiej ręką, a następnie pianę z białek i łączymy.Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na nim układamy małe kuleczki uformowane ręką i wkładamy na nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
PYCHOTKI GOTOWE!
P.S przepis pochodzi ze zbiorów receptur kulinarnych siostry Anieli.
Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńJutro robie:)
OdpowiedzUsuńboskie
OdpowiedzUsuńDziewczyny dajcie znać jak wyszły!
OdpowiedzUsuńJa zmodyfikowałam przepis dodając brązowy cukier i pól na pól wiórki kokosowe i płatki owsiane po 20dag ... Wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuń