czwartek, 28 marca 2013

Biała kiełbasa z cebulą

foto http://www.e-vive.pl/



Do tej potrawy można użyć kiełbasy białej surowej, ale znakomita będzie również kiełbasa biała czosnkowa albo pikantna. Tą potrawę uwielbiam zwłaszcza za to, że jest prosta w wykonaniu, ale rewelacyjna w smaku.


Składniki:
6 kawałków kiełbasy białej surowej
4 duże cebule
2 łyżki smalcu
Ok. 2 szk. bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego+ szczypta cukru
Liść laurowy
Sól i pieprz 


Na smalcu obsmażamy kiełbaskę na mocno złoty kolor. Kiełbasę zdejmujemy i na tym tłuszczu dusimy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zacznie się szklić podlewamy bulionem, dodając przyprawy, koncentrat. Po ok. 5 minutach dodajemy kiełbasę i wszystko razem dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.


 Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz