foto http://www.e-vive.pl/ |
Do tej potrawy można użyć kiełbasy białej surowej, ale znakomita będzie również kiełbasa biała czosnkowa albo pikantna. Tą potrawę uwielbiam zwłaszcza za to, że jest prosta w wykonaniu, ale rewelacyjna w smaku.
Składniki:
6
kawałków kiełbasy białej surowej
4
duże cebule
2
łyżki smalcu
Ok.
2 szk. bulionu
2
łyżki koncentratu pomidorowego+ szczypta cukru
Liść
laurowy
Sól
i pieprz
Na
smalcu obsmażamy kiełbaskę na mocno złoty kolor. Kiełbasę zdejmujemy i na tym
tłuszczu dusimy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zacznie się szklić
podlewamy bulionem, dodając przyprawy, koncentrat. Po ok. 5 minutach dodajemy
kiełbasę i wszystko razem dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz