wtorek, 6 sierpnia 2013

Zupa z serków topionych

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że staram się jeść i gotować zdrowo. Mam ogródek, który zapewnia mi podstawę jarzynową do wielu dań, robię zapasy na zimę i w ogóle robię w kuchni wszystko z głową. Bywają jednak takie dni, że mam ochotę się przełamać. I właśnie tak się stało! Serki topione od dłuższego czasu nie goszczą u mnie na stole ze względu na skład...chemiczny.
Ale zaczęłam...od "wychwalenia"głównego składniki mojej potrawy.No cóż taka jest prawda, a zupa smakuje po prostu wybornie. Myślę sobie, że od czasu do czasu (tak się pocieszam) zjedzenie serka topionego, od razu do grobu mnie nie wprowadzi, a zupa daje tyle przyjemności....

Zupa serowa

Składniki:
Na wywar: korpus + włoszczyzna(marchew, pietruszka, seler, por)
cebula 2 szt. 
serki topione śmietankowe 4 szt. 
filet z kurczaka 
 śmietana 18% 
zielona pietruszka
sól i pieprz
jako dodatek:drobny makaron lub szpecle 

Wykonanie:
Gotujemy wywar z podanych składników. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle.Gotowy wywar przecedzamy, dodajemy cebulę, serki topione i zagęszczamy śmietaną.Fileta z kurczaka możemy ugotować w wywarze lub (jak ja to robię) obsmażyć przyprawionego i  obtoczonego w mące. Kroimy mięso w kostkę i dodajemy na  koniec do zupy razem z natką pietruszki i np. marchewką.
Osobno przygotowujemy makaron lub szpecle (przepis na kluseczki tutaj.)



Smacznego!




3 komentarze:

  1. musi być kremowa ;) lubie serki topione i niestety wiem tez ze sa niezdrowe ale od czasu do czasu czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że raz na czas można zjeść :) Tym bardziej, że bardzo fajnie smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie człowiek ma tylko jedno życie!!!!Musi spróbować wszystkiego (wielu rzeczy)!!POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń