środa, 5 września 2012

Mielony Polski!

Jedni uznają, że zwariowałam: kotlet mielony na bloga(czy to żart?)Otóż Nie!
Każda pani domu, pan domu, ktoś kto lubi gotować pewnie popełnił w swoim życiu choć raz mielonego...
U mnie zajadają się nim dzieciaki, więc robię w miarę możliwości często.I znów wychodzi kto żądzi moją kuchnią!
Przepis ten pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz i jest moją 1 książką kucharską!
Wracając do kotleta-robiła już wiele wersji, ale ta poniżej jest THE BEST!Raz spróbowana zagości u Was na zawsze!


Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
łyżka masła
1/2 szklanki rosołu
kopiasta łyżka bułki tartej
jajko
białko
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
olej do smażenia
tarta bułka+mąka krupczatka(pół na pół)  do panierowania

Wykonanie:
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło,koncentrat. Składniki łączymy dodajemy mięso, jajko, białko, koperek, przyprawy, całość wyrabiamy na niezbyt gęstą, jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.(czasami pomijam tą czynność).
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku(w łupinkach), a gdy się zrumienią odrzucamy. Kotlety panierujemy w bułce tartej+krupczatce, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Usmażone mielone trzymamy chwilę pod przykryciem.Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką(w moim przypadku fasolka szparagowa podpieczona z bułką tartą i czosnkiem).

Smacznego!







2 komentarze:

  1. bogaty mielony :) ja bulke mocze w mleku albo w wodzie:)
    narobilas smaka;) dawno nie robilam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja stety-niestety muszę robić,zresztą dobre bo polskie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń