Zacznę może od tego, że bardzo, ale to bardzo brakuje mi grilla...Tego dymnego zapachu unoszącego się po całym podwórku, a jak przyjdzie weekend nawet w całej miejscowości!LATO BĄDŹ JUŻ!
Oczywiście zapach zapachem, a tak naprawdę tęsknię za mięskiem, kaszanką i warzywami z rusztu...
Marzenia odkładamy na bok i wracamy do rzeczywistości, która podpowiada nam zastępcze rozwiązanie w postaci patelni lub płyty grillowej. Jak się nie ma co się lubi....Polubiłam i patelnię, która daje wiele możliwości na urozmaicenia naszego menu. Mięso przyrządzone w ten sposób smakuje inaczej, bo jest bardziej soczyste, a dodatkiem mogą być warzywa potraktowane na "grillu" i pyszny obiad gotowy. Dodatkowym + jest wytopiony tłuszcz z mięsa, więc jest na pewno zdrowo i smacznie!
Składniki:
Zmielony karczek (może być dowolne mięso lub mieszanka mięs)
Ulubione przyprawy :np. zioła prowansalskie, papryka czerwona, pieprz cayenne
natka pietruszki
cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy ostrej
sól i pieprz
3-4 łyżki wody
odrobina płatków suszonej chili
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę. Formujemy płaskie kotleciki-burgery i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony.
Dodatek jarzynowy:
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy na maśle aż zmięknie. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie pora w prążki, którego dorzucamy do marchewki. Całość przesmażamy podlewając kilkoma kroplami białego wina. Po ok. 5 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodatek jarzynowy do burgera mamy gotowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz