Przepisy na wielkanocne przysmaki i …nie tylko!
Czas biegnie nie ubłaganie i już wkrótce
Wielkanoc! Pora zatem na parę dań, które mam zamiar przyrządzić na świąteczny
stół .Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspirację i przygotujecie coś dla
swoich najbliższych na bazie moich przepisów. Szczerze zachęcam do małych
eksperymentów , które ubarwią tradycyjne dania i dodadzą im nowego wymiaru.
Naszą
przygodę z przygotowaniami zacznijmy od zakwasu na barszcz, żur!
Będziemy
potrzebować:
Glinianego
naczynia lub słoika litrowego
Mąka
żytnia, najlepiej pełnoziarnista 1 szk.
1-2
ząbki czosnku w łupinie
Ciepła
przegotowana woda, prawie do pełna (zostawiamy zapas ok.7 cm) ok. 3 szklanki
odrobinę skórki z chleba
odrobinę skórki z chleba
Mąkę wsypujemy na dno słoika lub
naczynia dodajemy czosnek, skórkę z chleba i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Całość
odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas mamy gotowy.
Możemy go przelać do mniejszych słoików zakręcić i wstawić do lodówki, gdzie
spokojnie wytrzyma do 14 dni. Będziemy mieli świetną bazę do żurku i np.
barszczu czerwonego.
foto http://www.e-vive.pl |
Kolejne przepisy już wkrótce.
Jeszcze nigdy nie robiłam takie zakwasu.. Chyba musze to zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, gdyż każdy barszcz jaki ugotujemy na swoim ma zupełnie inny- o niebo lepszy smak!A przecież to takie proste!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń