piątek, 22 marca 2013

Zakwas na żur


Przepisy na wielkanocne przysmaki i …nie tylko!


Czas biegnie nie ubłaganie i już wkrótce Wielkanoc! Pora zatem na parę dań, które mam zamiar przyrządzić na świąteczny stół .Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspirację i przygotujecie coś dla swoich najbliższych na bazie moich przepisów. Szczerze zachęcam do małych eksperymentów , które ubarwią tradycyjne dania i dodadzą im nowego wymiaru.

Naszą przygodę z przygotowaniami zacznijmy od zakwasu na barszcz, żur!

Będziemy potrzebować:


Glinianego naczynia lub słoika litrowego

Mąka żytnia, najlepiej pełnoziarnista 1 szk.

1-2 ząbki czosnku w łupinie

Ciepła przegotowana woda, prawie do pełna (zostawiamy zapas ok.7 cm) ok. 3 szklanki
odrobinę skórki z chleba


Mąkę wsypujemy na dno słoika lub naczynia dodajemy czosnek, skórkę z chleba i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas mamy gotowy. Możemy go przelać do mniejszych słoików zakręcić i wstawić do lodówki, gdzie spokojnie wytrzyma do 14 dni. Będziemy mieli świetną bazę do żurku i np. barszczu czerwonego.
 

foto http://www.e-vive.pl





Kolejne przepisy już wkrótce.

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam takie zakwasu.. Chyba musze to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, gdyż każdy barszcz jaki ugotujemy na swoim ma zupełnie inny- o niebo lepszy smak!A przecież to takie proste!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń