wtorek, 18 grudnia 2012

Pora na śledzika-wigilijnego!


Dziś kolejny przepis z cyklu świąteczno-wigilijne co nieco na stół!
 
Foto:e-vive
Sałatka śledziowa


dla 4-5 osób

4 filety śledziowe(matiasy)
sok z 1/2 cytryny
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
150 g fasolki szparagowej
3 jajka na twardo
2 cebule
kilka marynowanych grzybków(mogą być pieczarki lub inne)
kilka marynowanych korniszonów
łyżka koperku
łyżka szczypiorku
5 łyżek majonezu
sól i pieprz

Filety śledziowe przez parę godzin moczę w mleku. Następnie osuszamy je ręcznikiem i kroimy w paski lub kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny.Ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy np. w plasterki.
Fasolkę szparagową ugotowaną ,ostudzoną i osuszoną kroimy na mniejsze "kawałki"-o ile jest długa.Fasolka może być również konserwowa. Jajka i cebulę brać, opłukać i posiekać. Korniszony pokroić na plasterki i wymieszać z grzybkami, które można ewentualnie przekroić na pół.Majonez mieszamy z koperkiem i szczypiorkiem doprawiając do smaku solą i pieprzem(możemy go rozrzedzić odrobiną jogurtu naturalnego).Wszystkie składniki na sałatkę układamy rzędami na salaterce.Jajka i ziemniaki posypać solą.Ozdabiamy kleksami sosu majonezowego!
Smacznego!

źródło:"Claudia"



2 komentarze:

  1. Lubię śledzie nie tylko "od święta" ... I BARRRRDZO LUBIĘ TAKIE SAŁATKI:):):)
    dziś w kuchni zabieram się za śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki bardzo lubię, troszkę mniej ze śledziami-dlatego po cichu cieszę się, że przyrządzam je tylko raz w roku!pozdrawiam

      Usuń