piątek, 29 marca 2013

ROLADKI Z JAJKAMI-super przystawka


Mam dla wszystkich pomysł jak smacznie i niebanalnie podać jajka na śniadanie wielkanocne i nie tylko...Niespodziewani goście?Przekonajcie się jak można ich w prosty sposób zaskoczyć!
 
foto  http://www.e-vive.pl/

 

Jajka zawijane

Składniki:
4 jajka na twardo
Średnia cukinia lub ogórek długi zielony
10 dag szynki w plasterkach
Pęczek szczypiorku
Pęczek szczypiorku z dymki
4 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Do dekoracji: rzeżucha lub natka pietruszki

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Dodajemy opłukany i pokrojony szczypiorek(odkładamy najdłuższe nitki szczypiorku ok.8), majonez, przyprawy i mieszamy. Odstawiamy masę jajeczną do lodówki.
Umytą cukinie lub ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plastry(np. nożem do sera) i blanszujemy przez 1 minutę w osolonym wrzątku(tylko w odniesieniu do cukinii). Odkładamy do ostygnięcia.
Szynkę kroimy w paski mniej więcej na szerokość plastrów cukinii(ogórka).
Na plaster cukinii lub ogórka nakładamy wędlinę, odpowiednią ilość masy jajecznej i wszystko zwijamy. Robimy w ten sposób małe roladki, które związujemy szczypiorkiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania farszu. Całość układamy na półmisku dekorując rzeżuchą lub/i natką  pietruszki.


Moja przygoda ze świątecznym gotowaniem  dopiero się zaczyna....jednak ze względu na dużą ilość obowiązków część znajdzie się na blogu dopiero po świętach. Tymczasem życzę wszystkim odwiedzającym wesołych, rodzinnych i pogodnych ŚWIĄT ZMARTWYCHWSTANIA!

2 komentarze:

  1. Wspaniałe roladki ... ja wybieram wersję z ogórkiem :)
    Życzę Ci zdrowych , radosnych i pełnych miłości Świąt ...
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje!Dla Ciebie i Twoich bliskich WESOŁEGO ALLELUJA!buziaki!

      Usuń