Mam dla wszystkich pomysł jak smacznie i niebanalnie podać jajka na śniadanie wielkanocne i nie tylko...Niespodziewani goście?Przekonajcie się jak można ich w prosty sposób zaskoczyć!
foto http://www.e-vive.pl/ |
Jajka zawijane
Składniki:
4
jajka na twardo
Średnia
cukinia lub ogórek długi zielony
10
dag szynki w plasterkach
Pęczek
szczypiorku
Pęczek
szczypiorku z dymki
4
łyżki majonezu
Sól,
pieprz do smaku
Do
dekoracji: rzeżucha lub natka pietruszki
Jajka
obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Dodajemy opłukany i pokrojony
szczypiorek(odkładamy najdłuższe nitki szczypiorku ok.8), majonez, przyprawy i
mieszamy. Odstawiamy masę jajeczną do lodówki.
Umytą
cukinie lub ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plastry(np. nożem do sera) i
blanszujemy przez 1 minutę w osolonym wrzątku(tylko w odniesieniu do
cukinii). Odkładamy do ostygnięcia.
Szynkę
kroimy w paski mniej więcej na szerokość plastrów cukinii(ogórka).
Na
plaster cukinii lub ogórka nakładamy wędlinę, odpowiednią ilość masy jajecznej
i wszystko zwijamy. Robimy w ten sposób małe roladki, które związujemy
szczypiorkiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania farszu. Całość układamy na
półmisku dekorując rzeżuchą lub/i natką
pietruszki.
Moja przygoda ze świątecznym gotowaniem dopiero się zaczyna....jednak ze względu na dużą ilość obowiązków część znajdzie się na blogu dopiero po świętach. Tymczasem życzę wszystkim odwiedzającym wesołych, rodzinnych i pogodnych ŚWIĄT ZMARTWYCHWSTANIA!
Wspaniałe roladki ... ja wybieram wersję z ogórkiem :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci zdrowych , radosnych i pełnych miłości Świąt ...
Pozdrawiam...
Dziękuje!Dla Ciebie i Twoich bliskich WESOŁEGO ALLELUJA!buziaki!
Usuń