wtorek, 26 marca 2013

Zupa chrzanowa

Wspaniałą alternatywą dla żurku jest zupa chrzanowa. Wspaniały polski smak chrzanu, ostry i intensywny aromat łagodzimy podając ją z jajkami na twardo.

foto http://www.e-vive.pl



Składniki:( na ok. 6 osób)
·         300 g wędzonego boczku
·         300g kiełbasy
·         Włoszczyzna
·         1 ząbek czosnku
·         Liść laurowy i ziele angielski
·         1 słoiczek tartego chrzanu (ok.300g)
·         ½ litra mleka
·         6 jaj ugotowanych na twardo
·         Natka pietruszki do dekoracji


Boczek i kiełbasę zalewamy 2 l wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny i dodajemy włoszczyznę, liść laurowy, ziele i czosnek, odrobinę soląc. Wywar gotujemy przez ok.45 minut. Wyjmujemy warzywa, kiełbasę i boczek. Mięsa kroimy na plastry(kiełbasa) i w kostkę(boczek). Mleko musimy podgrzać przed dodaniem do wywaru, aby się nie zwarzyło (hartujemy je wywarem).Do zupy dodajemy chrzan i pokrojone wędliny. Tak przygotowaną zupę możemy zagęścić łyżką mąki, a podajemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo i posypaną natką pietruszki.


Spróbujcie warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz