Wspaniałą
alternatywą dla żurku jest zupa
chrzanowa. Wspaniały polski smak chrzanu, ostry i intensywny aromat
łagodzimy podając ją z jajkami na twardo.
foto http://www.e-vive.pl |
Składniki:(
na ok. 6 osób)
·
300
g wędzonego boczku
·
300g
kiełbasy
·
Włoszczyzna
·
1
ząbek czosnku
·
Liść
laurowy i ziele angielski
·
1
słoiczek tartego chrzanu (ok.300g)
·
½
litra mleka
·
6
jaj ugotowanych na twardo
·
Natka
pietruszki do dekoracji
Boczek
i kiełbasę zalewamy 2 l wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny i dodajemy
włoszczyznę, liść laurowy, ziele i czosnek, odrobinę soląc. Wywar gotujemy
przez ok.45 minut. Wyjmujemy warzywa, kiełbasę i boczek. Mięsa kroimy na
plastry(kiełbasa) i w kostkę(boczek). Mleko musimy podgrzać przed dodaniem do
wywaru, aby się nie zwarzyło (hartujemy je wywarem).Do zupy dodajemy chrzan i
pokrojone wędliny. Tak przygotowaną zupę możemy zagęścić łyżką mąki, a podajemy
ją z jajkami ugotowanymi na twardo i posypaną natką pietruszki.
Spróbujcie warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz