Kolejny przepis z wykorzystaniem kruchego z receptury Gordona.Tym razem na słodko. Jest to przepis na słodką tartę, którą zrobiłam po swojemu i w dodatku w wersji mini mini!
Z całej porcji 500 g ciasta wyjdzie dużo tartaletek(sama już nie wiem ile ich popełniłam), bo robiłam na 2 razy: w wersji z jabłkami+konfitura malinowa i jabłkami+bakaliami!
Właśnie wpadłam na pomysł!Ten przepis doskonale się nadaje na...mini mazurki z dowolnymi, np. jabłkowymi nadzieniami.Spróbujcie!
Składniki: na 500 g ciasta
125 g miękkiego masła
90 g miałkiego cukru
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
Masło i cukier łączymy ze sobą w mikserze.Dodajemy jajko i miksujemy ok.30 sekund. Wsypujemy mąkę i ucieramy aż otrzymamy konsystencję właściwą. Jeśli będzie za suche dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy z ciasta dysk, zawijamy folią spożywczą i do lodówki na chłodzenie przynajmniej na 30 minut.
Nadzienie:na ok 10 tartaletek
2-3 jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka konfitury malinowej
ewentualnie: migdały do posypania lub kruszonka
Dodatkowo:bułka tarta i masło do wysmarowania foremek.
UWAGA: na 10 szt. zużyjemy 1/2 porcji ciasta,resztę możemy wykorzystać w ciągu 2 dni!
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i wylepiamy foremkę, nakłuwając spód widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.10-15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, kropimy sokiem z cytryny, przesmażamy , dodając gdy zmiękną konfiturę.Jeszcze ciepłą nakładamy na upieczone tartaletki posypując uprażonymi migdałami lub kruszonką ,którą oczywiście musimy zapiec ok. 5 minut przy użyciu grilla w piekarniku.
Zdjęcia wieczorową porą... |
KTO CHCE?
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz