foto http://www.e-vive.pl/ |
Zdążyłam!Dodaje ostatni przepis przed ŚWIĘTAMI.Jednak nie jest on zupełnie Wielkanocny....zapewne skorzystacie z niego nie jeden raz.Od tak-bez okazji!
WESOŁEGO ALLELUJA!!!
Babka cytrynowa
Składniki:
4
duże jaja
1
szkl cukru
1
szkl mąki pszennej
½
szkl mąki ziemniaczanej
200
g stopionego masła (lub margaryny)
Starta
sórka i sok z cytryny
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
cukier wanilinowy
Całe
jajka ubijamy z cukrami na puch. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, delikatnie łącząc z masą jajeczną. Następnie wlewamy powolutku
letnią margarynę, sok i skórkę z cytryny. Równie delikatnie łączymy składniki
ze sobą i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Pieczmy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Najlepiej
jeszcze ciepłą polukrować.
Prosta
i szybka babka, w sam raz do świątecznej Wielkanocnej kawusi!
foto http://www.e-vive.pl/ |
Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBArdzo się cieszę!!!
OdpowiedzUsuń