sobota, 30 marca 2013

Babka cytrynowa


foto http://www.e-vive.pl/

Zdążyłam!Dodaje ostatni przepis przed ŚWIĘTAMI.Jednak nie jest on zupełnie Wielkanocny....zapewne skorzystacie z niego nie jeden raz.Od tak-bez okazji!

WESOŁEGO ALLELUJA!!!





Babka cytrynowa

Składniki:
4 duże jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
200 g stopionego masła (lub margaryny)
Starta sórka i sok z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy







Całe jajka ubijamy z cukrami na puch. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łącząc z masą jajeczną. Następnie wlewamy powolutku letnią margarynę, sok i skórkę z cytryny. Równie delikatnie łączymy składniki ze sobą i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczmy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Najlepiej jeszcze ciepłą polukrować.
Prosta i szybka babka, w sam raz do świątecznej Wielkanocnej kawusi!


foto http://www.e-vive.pl/

3 komentarze: