środa, 15 maja 2013

Sernik z czekoladą

Udało mi się popełnić sernik wg. przepisu Ramsaya. I jestem mile zaskoczona. Naprawdę mi smakował:prawdziwy sernik!Czuć pyszny twaróg, jego kwaskowatość, a zarazem słodycz....Coś dla mnie.Nie lubię zbyt słodkich ciast, więc mój serniczek był dla mnie idealny.
Spróbujcie czegoś innego.Ten sernik z pewnością Was zadziwi.



Składniki:
150 g ciasteczek owsianych
15 g prażonych płatków migdałowych
60g masła rozpuszczonego
75 g gorzkiej czekolady ( o dużej zawartości kakao)
150 g cukru pudru
250 ml kwaśnej śmietany
600 g kremowego twarogu
2 duże jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego

Ciasto na tortownice o średnicy 23-24 cm.

Wykonanie:

Ciastka i migdały wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy masę ciasteczkową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Tymczasem w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę odstawiamy i przechodzimy do masy serowej: w dużej misce miksujemy pozostałe składniki:jajka z cukrem + twaróg+śmietana+zapach waniliowy. Przekładamy masę na ciasto wyrównując powierzchnię i polewamy czekoladą tworząc esy-floresy.Pieczemy ok.40 minut , aż masa serowa zetnie się na brzegach, a w środku pozostanie niezestalona.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia. Nie wolno wyjmować ciasta od razu z piekarnika !-po prostu opadnie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Technika pozwala póki co dzielić się tylko wizualnymi doznaniami...na smakowe musimy jeszcze poczekać....Ale gdyby nie to :podzieliłabym się na pewno!pozdrawiam

      Usuń