Och, na tą pyszność dość długo czekałam.Nigdzie nie można było dostać kurek, aż tu nagle sąsiadka zadzwoniła i znalazła te pyszności w Biedronce.Mając już podstawę mego dania nie wiele myśląc przystąpiłam do działania!PIEROGI!
Szkoda tylko,że te pierożki robiłam jakiś tydzień temu, a patrząc na te zdjęcia znów bym sobie wszamała....
Składniki na farsz:
250 g kurek świeżych
2 łyżki masła
1 cebulka
sól i pieprz
garść natki pietruszki
łyżka tartej bułki(niekoniecznie)
Na maśle szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dokładamy drobno posiekane kurki i dusimy do miękkości,doprawiając solą i pieprzem do smaku.Gdy ostygną nasze kurki i dodajemy natkę, bułkę tartą, mieszamy i farsz gotowy.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
ok.1,5 szkl bardzo gorącej wody
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Rozwałkowujemy na placek wykrawając kółka nakładamy farsz, lepimy.W międzyczasie nastawiamy w garnku wodę osoloną i z dodatkiem oleju.
Gdy zacznie się gotować a my mamy już gotowe pierogi partiami wrzucamy i gotujemy od wypłynięcia ok. 4 minuty. Wyjmujemy na półmisek polewając okrasą i posypując szczypiorkiem.Mniami!
A oto gotowe cudeńka:
No to kiedy moge przyjechac??:)ah jak mniamniusnie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie!
Usuńteraz czekam na wysyp maślaków...
Pyszniutkie te Twoje pierożki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jej, kurkowe nadzienie, mmm *.*
OdpowiedzUsuńwpraszam się na obiad!:D
pierogów z kurkami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale dam głowę, że są szałowe ;]
Wszystkim dziękuje za miłe słowa i zapewniam,że wszystkim smakoszom kurek i grzybów będzie smakowało!
OdpowiedzUsuńdałabym sie pokroic za takie pierogi:) mniam
OdpowiedzUsuńA ilez to tych pierozkow wyszlo? 20 - 30 czy mniej?
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji na ciasto wychodzi ok.25 pierogów. Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru....
OdpowiedzUsuń