Oto moje zdobycze-niestety nie własnoręcznie zebrane:)
I pyszności z nich zrobione:
Składniki: (robiłam wszystko na oko,więc podaje proporcje w przybliżeniu)
Makaron tagliatelle
Prawdziwki lub inne grzyby leśne ok.1/2 kg
śmietana 30%, ok. 250 ml
białe wino, ok. 1/4 szkl.(polecam Pinot Gris d’Alsace)
oliwa z oliwek +
czosnek.ok. 2 ząbki
ostra papryczka chili
sól i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron tagliatelle gotujemy w osolonym wrzątku all dente.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy oliwę, czosnek, ostrą papryczkę,grzyby pokrojone i oczyszczone.Podsmażamy na złoty kolor ok.10minut.Wlewamy wino i czekamy chwilę aż odparuje,dodajemy śmietankę i czekamy aż zacznie gęstnieć.Na koniec dodajemy natkę i posypujemy pieprzem i solą(doprawiamy według uznania).Makaron przesypujemy do sosu,łączymy razem i....wcinamy,popijając białym winem np. tym samym które dodawaliśmy do dania lub Riesling d’Alsace!Pyyycha!
Smacznego!
ale okazy!! ja dziś sie na kilka dni dl lasu wybieram może też na coś trafię ;)
OdpowiedzUsuńAutorko pysznego torciku:powodzenia!
Usuńrewelacja :) uwielbiam grzyby :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuje i również pozdrawiam!
UsuńA tak na marginesie nie zgadzam się z twierdzeniem, ze grzyby mają mało wartości odżywczych, witamin...Na pewno są bombom witamin,zwłaszcza takie!
OdpowiedzUsuńSuper danie - zresztą jak ma się takie piękne zdobycze, to już niewiele potrzeba do szczęścia :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda MartO!
UsuńCudne! szkoda, że nie zebrane przez Ciebie, a danie wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńWiesz, ja pilnuje domowego ogniska, a od tych spraw mam swego "myśliwego-łowce":)
UsuńNiewazne, ze nie wlasnorecznie zbierane , wazne ze osobiscie przez ciebie skonsumowane ;))
OdpowiedzUsuń