Inspirację do tego dania wzięłam z bloga mojego master kolegi Twardego szparaga, który umieścił greckie wspomnienia w postaci właśnie wspomnianych kuleczek z przepysznym sosem miętowym!
Sosik miętowy rewelacyjny-orzeźwiający i.....łamiący smak moich pikantnych mięsnych przekąsek!
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego w moim wypadku wieprzowo-wołowy
2 ząbki czosnku
pół małej papryki czerwonej
papryczka chili wg. uznania
łyżeczka (płaska) papryki słodkiej w proszku
natka pietruszki
mięta świeża
sól i pieprz
jogurt naturalny gęsty najlepiej grecki 500g
skórka z limonki
Wykonanie:
Paprykę czerwoną i chili kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa.Oprócz tego wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę w proszku , sól pieprz, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku-wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie formujemy zgrabne kuleczki, najlepiej zwilżoną dłonią i : grillujemy, smażymy na oleju lub w piekarniku halogenowym typu "Mango halogen oven".
Teraz sosik:1 ząbek czosnku, miętę,odrobinę skórki z limonki blendujemy z częścią jogurtu, a następnie dodajemy pozostały jogurt i doprawiamy solą.
I gotowe!
Smacznego!
Wybaczcie jakość zdjęć, ale znów robiłam je w sztucznym świetle, a mój aparat pozostawia wiele do życzenia w kwestii jakości zdjęć..
P.s: pozdrawiam swego "inspiratora"Val dzięki!
Kuleczki rewelka, super na akcję, tylko jeszcze proszę o banerek. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńJuż się robi!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń