Zaletą tego ciasta jest możliwość wykonania go wcześniej, bo i tak musi odleżeć co swoje w lodówce.Polecam dla zapracowanych!Smacznego!
Makowiec
Składniki:
Ciasto wg przepisu tutaj.
masa makowa 150 g
konfitura różana lub malinowa 40g
orzechy ziemne lub laskowe(zmielone) 25g
mascarpone ok.400 g
cukier puder 100 g
masło 200g (miękkiego masła)
laska vanili lub ekstrakt z waniliowy
Kiedy
ciasto mamy w piekarniku ubijamy masło z cukrem, wanilią i na koniec
dodajemy mascarpone delikatnie mieszając.Odcedzamy masę makową.Upieczone
ciasto przekładamy na folię aluminiową(ważne aby było ciepłe).Smarujemy
konfiturą na całej powierzchni,następnie masą makowa do 3/4 powierzchni
ciasta . Całość zwijamy w baton pomagając sobie folią. Kremem smarujemy
zewnętrzną stronę makowca posypując go orzechami. Całość zwijamy
jeszcze raz ściśle w folię na tzw. cukierka i wkładamy do lodówki na co
najmniej 24 godziny.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz