środa, 19 grudnia 2012

Rolada makowa

Oto moja propozycja na szybki makowiec

Zaletą tego ciasta jest możliwość wykonania go wcześniej, bo i tak musi odleżeć co swoje w lodówce.Polecam dla zapracowanych!Smacznego!


Makowiec

Składniki:

Ciasto wg przepisu tutaj.
masa makowa 150 g
konfitura różana lub malinowa 40g
orzechy ziemne lub laskowe(zmielone) 25g
mascarpone ok.400 g
cukier puder 100 g
masło 200g (miękkiego masła)
laska vanili lub ekstrakt z waniliowy



Kiedy ciasto mamy w piekarniku ubijamy masło z cukrem, wanilią i na koniec dodajemy mascarpone delikatnie mieszając.Odcedzamy masę makową.Upieczone ciasto przekładamy na folię aluminiową(ważne aby było ciepłe).Smarujemy konfiturą na całej powierzchni,następnie masą makowa do 3/4 powierzchni ciasta . Całość zwijamy w baton pomagając sobie folią. Kremem smarujemy zewnętrzną stronę makowca posypując go orzechami. Całość zwijamy jeszcze raz ściśle w folię na tzw. cukierka i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.



Pozdrawiam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz