piątek, 21 grudnia 2012

Piernik w światecznym wydaniu

Dla stałych zaglądaczy ten przepis wyda się znajomy...i mają rację .Zamieściłam go tutaj już jakiś czas temu, a tym razem z pięknym zdjęciem i w wydaniu świątecznym.Zapach i smak kusząco korzenny, puszysty i wilgotny. propozycja dla tych co nie lubią czekać na tradycyjnego piernika-lubią ciasta TU i TERAZ!Polecam!



foto:http://www.e-vive.pl/ 



Składniki (na foremkę keksówkę lub dużą tortownicę):

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki(do wersji świątecznej polecam zamianę 1/2 szklanki mąki na taką sam ilość mączki orzechowej-orzechy laskowe mielimy w malakserze i mamy mączkę! daje niesamowity posmak!)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna lub masło
1/2 słoika dżemu,powideł
przyprawa do piernika
czasami dodaję także 1 łyżkę miodu płynnego
możemy dodać dla wzmocnienia smaku łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy w rondelku. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce mikserem i wlewamy na foremkę wstawiając do piekarnika na ok.35-40 minut do 180 stopni!
I to tyle!Dekorujemy wedle uznania:na szybko cukier puder lub polewa czekoladowa!



1 komentarz: