Przepis, który wykorzystałam do moich-naszych pierniczków pochodzi z gazety "Dobre Rady".
Składniki:(wychodzi ok.50 pierniczków)
500 g mąki
200 g cukru pudru
200 g miodu
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (lub ulubiona mieszanka korzenna)
Mąkę mieszamy z sodą, i robiąc wgłębienie (jak na pierogi)wlewamy miód, roztopione masło, przyprawy, cukier, i jajo.Jeśli mamy w domu skrystalizowany miód możemy go podgrzać razem z masłem, cukrem i przyprawami, i przestudzoną masę dodać do mąki.wszystko razem zagnieść na jednolitą masę (w razie potrzeby podsypując mąką) zawinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1h. Możemy również przygotować ciasto dzień wcześniej.Po odpoczynku ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok.15 minut.Następnie po upieczeniu próbujemy i resztę przekładamy do pojemnika, puszki i odstawiamy do świąt.Możemy przed podaniem polukrować wg. uznania!
Polecam gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz