Składniki:
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
2 gałązki szałwii i parę listków bazylii
14 plasterków chorizo i 14 plasterków kindziuka
suszone pomidory w zalewie
troszkę rukoli
pieprz i sól
oliwa i masło sklarowane ok. 2 łyżek
Wykonanie:
polędwiczki oczyszczone, umyte i osuszone kroimy na ok. 14 plastrów, które delikatnie rozbijamy dłonią.Solimy pieprzymy z każdej strony i na każdą układamy po listku szałwii pod kindziuka i listek bazylii pod chorizo.Następnie każdą polędwiczkę zawijamy w 2 plasterki wędliny.
Na patelni rozgrzewamy masło sklarowane + 2 łyżki oliwy , na małym ogniu smażymy kotleciki po ok. 3 minuty z każdej strony.Wyjmujemy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy.
W międzyczasie suszone pomidory + zalewa z nich miksujemy z kilkoma listkami bazylii.
Na talerzu rozkładamy łyżkę sosu wykładamy mięso obok rukola i gotowe.
Smacznego!
nie jestem wielkim fanem wieprzowiny, ale wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń