poniedziałek, 27 maja 2013

Muffinki bananowo-cytrynowe

Pyszne i idealne muffinki musiałam uwiecznić!I oczywiście podzielić się z Wami.
Przepis jest praktycznie ten sam, ale wciąż sprawdzam idealną konsystencję i proporcję: raz dodam więcej mleka, drugim razem mniej oleju-jednym słowem kombinacje  muffinkowe.



Przepis podstawowy:na 12 muffinek

180 ml mleka
ok.100-120 ml oleju 
1 całe jajko
1 białko
220 dkg mąki pszennej
ok.3/4 szkl. cukru
sok z cytryny i skórka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie 1 banan lub jabłko

Przygotowujemy sobie 2 miski.W jednej mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre.Następnie do suchych powoli wlewamy mokre i miksujemy ok.20 sekund-do połączenia się składników i to już wystarczy!Rozlewamy ciasto do połowu foremki-wrzucając po kawałkach owoców i dopełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy ok.15-20 minut  w 190 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz