niedziela, 26 sierpnia 2012

Pierogi z kurkami

Och, na tą pyszność dość długo czekałam.Nigdzie nie można było dostać kurek, aż tu nagle sąsiadka zadzwoniła i znalazła te pyszności w Biedronce.Mając już podstawę mego dania nie wiele myśląc przystąpiłam do działania!PIEROGI!
Szkoda tylko,że te pierożki robiłam jakiś tydzień temu, a patrząc na te zdjęcia znów bym sobie wszamała....































Składniki na farsz:

250 g kurek świeżych
2 łyżki masła
1 cebulka
sól i pieprz
garść natki pietruszki
łyżka tartej bułki(niekoniecznie)

Na maśle szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dokładamy drobno posiekane kurki i dusimy do miękkości,doprawiając solą i pieprzem do smaku.Gdy ostygną nasze kurki i dodajemy natkę, bułkę tartą, mieszamy i farsz gotowy.


Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
ok.1,5 szkl bardzo gorącej wody
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Rozwałkowujemy na placek wykrawając kółka nakładamy farsz, lepimy.W międzyczasie nastawiamy w garnku wodę osoloną i z dodatkiem oleju.
Gdy zacznie się gotować a my mamy już gotowe pierogi partiami wrzucamy i gotujemy od wypłynięcia ok. 4 minuty. Wyjmujemy na półmisek polewając okrasą i posypując szczypiorkiem.Mniami!

A oto gotowe cudeńka:
















9 komentarzy:

  1. No to kiedy moge przyjechac??:)ah jak mniamniusnie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie!
      teraz czekam na wysyp maślaków...

      Usuń
  2. Pyszniutkie te Twoje pierożki!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, kurkowe nadzienie, mmm *.*
    wpraszam się na obiad!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogów z kurkami jeszcze nie jadłam.
    ale dam głowę, że są szałowe ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkim dziękuje za miłe słowa i zapewniam,że wszystkim smakoszom kurek i grzybów będzie smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  6. dałabym sie pokroic za takie pierogi:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. A ilez to tych pierozkow wyszlo? 20 - 30 czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tych proporcji na ciasto wychodzi ok.25 pierogów. Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru....

    OdpowiedzUsuń