środa, 1 sierpnia 2012

Zupka dnia: szczawiowa

Czy ktoś jeszcze pamięta takie warzywo jak szczaw?
Hołdując kuchni polskiej musiałam zamieścić zupę szczawiową, która gdy tylko przyjdzie sezon na szczaw króluje na mym stole do jesieni!


Szczawik "podwórkowy".



Zupa szczawiowa

Składniki:
Wywar mięsno-warzywny
ziemniaki pokrojone w kostkę 
kilka marchewek
szczaw świeży(nie polecam tego w słoiku)
sól i pieprz
natka pietruszki
śmietana kwaśna
troszkę mąki do zagęszczenia
1-2 jajka.

Wykonanie:
Gotujemy wywar mięsno-warzywny, dodajemy ziemniaki, marchewkę i gotujemy do miękkości,solimy według uznania.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.Następnie do wywaru dodajemy szczaw pokrojony, natkę pietruszki,zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.Gotujemy ok. 5 minut.Na talerz nakładamy-nalewamy porcje zupy i posypujemy drobno posiekanym jajkiem,pieprzymy.Smacznego!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam szczawiową! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie wypróbuję, zrezygnuję natomiast ze śmietany i mąki :) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wedle uznania!Może użyj jogurtu naturalnego?Wiesz, przepis babci, więc mąka musi być!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń