Hołdując kuchni polskiej musiałam zamieścić zupę szczawiową, która gdy tylko przyjdzie sezon na szczaw króluje na mym stole do jesieni!
Szczawik "podwórkowy".
Zupa szczawiowa
Składniki:
Wywar mięsno-warzywny
ziemniaki pokrojone w kostkę
kilka marchewek
szczaw świeży(nie polecam tego w słoiku)
sól i pieprz
natka pietruszki
śmietana kwaśna
troszkę mąki do zagęszczenia
1-2 jajka.
Wykonanie:
Gotujemy wywar mięsno-warzywny, dodajemy ziemniaki, marchewkę i gotujemy do miękkości,solimy według uznania.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.Następnie do wywaru dodajemy szczaw pokrojony, natkę pietruszki,zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.Gotujemy ok. 5 minut.Na talerz nakładamy-nalewamy porcje zupy i posypujemy drobno posiekanym jajkiem,pieprzymy.Smacznego!
Uwielbiam szczawiową! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję, zrezygnuję natomiast ze śmietany i mąki :) dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńWedle uznania!Może użyj jogurtu naturalnego?Wiesz, przepis babci, więc mąka musi być!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń