środa, 1 sierpnia 2012

Makaron z leśnymi zdobyczami...

Na takie danie warto czekać cały rok.Świeże prawdziwki z sosem śmietanowym i własnoręcznie wałkowanym tagliatelle.Pyszna kolacja przy białym winie...


Oto moje zdobycze-niestety nie własnoręcznie zebrane:)



I pyszności z nich zrobione:




Składniki: (robiłam wszystko na oko,więc podaje proporcje w przybliżeniu)

Makaron tagliatelle
Prawdziwki lub inne grzyby leśne ok.1/2 kg
śmietana 30%, ok. 250 ml
białe wino, ok. 1/4 szkl.(polecam Pinot Gris d’Alsace)
oliwa z oliwek + 
czosnek.ok. 2 ząbki
ostra papryczka chili 
sól i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron tagliatelle gotujemy w osolonym wrzątku all dente. 
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy oliwę, czosnek, ostrą papryczkę,grzyby pokrojone i oczyszczone.Podsmażamy na złoty kolor ok.10minut.Wlewamy wino i czekamy chwilę aż odparuje,dodajemy śmietankę i czekamy aż zacznie gęstnieć.Na koniec dodajemy natkę i posypujemy pieprzem i solą(doprawiamy według uznania).Makaron przesypujemy do sosu,łączymy razem i....wcinamy,popijając białym winem np. tym samym które dodawaliśmy do dania lub  Riesling d’Alsace!Pyyycha!

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. ale okazy!! ja dziś sie na kilka dni dl lasu wybieram może też na coś trafię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja :) uwielbiam grzyby :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A tak na marginesie nie zgadzam się z twierdzeniem, ze grzyby mają mało wartości odżywczych, witamin...Na pewno są bombom witamin,zwłaszcza takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie - zresztą jak ma się takie piękne zdobycze, to już niewiele potrzeba do szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! szkoda, że nie zebrane przez Ciebie, a danie wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja pilnuje domowego ogniska, a od tych spraw mam swego "myśliwego-łowce":)

      Usuń
  6. Niewazne, ze nie wlasnorecznie zbierane , wazne ze osobiscie przez ciebie skonsumowane ;))

    OdpowiedzUsuń