czwartek, 20 września 2012

Rogaliki, rogaliczki drożdżowe!

W tym wejściu pragnę podzielić się z Wami naszymi ulubionymi wypiekami jakimi są rogaliki nadziewane słodkościami!Moje dzieciaczki i nie tylko wprost za nimi przepadają-jeszcze ciepłe znikają w błyskawicznym tempie!Przepis jest fantastyczny, ponieważ minimalnie brudzimy, moi drodzy sobie rączki...Wszystko mikserem!A poza tym przepis na ciasto można wykorzystać zarówno do słodkich rogalików jak i  pasztecików.Serdecznie polecam!




Składniki:
10 dag drożdży
5 żółtek
2 szkl. mleka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1/4 kostki masła
1 kg mąki

(dziś swoje rogaliki przygotowywałam z połowy porcji)

Żółtka ucieramy z cukrem robotem kuchennym(w moim wykonaniu),dodajemy pokruszone drożdże i olej-miksujemy aż drożdże się rozpuszczą.Następnie wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto ...ręką?A ja zrobiłam to również robotem kuchennym i wyszło super!
Po tej całej operacji ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,na około 1 godzinkę w ciepłe miejsce.

Gdy wyrośnie zagniatamy lekko i rozwałkowujemy okrąg.Dzielimy na trójkąty i nakładamy w najszerszym miejscy dowolny składnik:np.serek śmietankowy,dżem, powidła, nutelle itp.





Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w piekarniku ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Gwarantuję udany wypiek!











p.s .przepis wykorzystałam z http://www.wielkiezarcie.com/recipe31488.html.


2 komentarze:

  1. Pysznie! Zabierz takie na szkolenie. Albo lepiej nie - nie będę miała miejsca na nic innego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz...to jest super pomysł!pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń