Wykorzystując w dalszym ciągu dary mojego ogródka postanowiłam upichcić ( a było to w niedzielę) potrawkę, czyli a'la gulasz. Możemy go wykorzystać jako samodzielne danie, lub z ziemniaczkami ewentualnie z ryżem.Nie jest to zbyt wyszukane danie, ale za do smaczne i proste w wykonaniu, a dodatkami warzywnymi do mięsa można się bawić i dodawać w różnych ilościach i kompozycjach.
Po prostu- lubię proste dania!
Składniki:(podaję w przybliżeniu)
ok. 300g mięsa wieprzowego od szynki
2-3 łyżki masła klarowanego
papryka mała (kolor wg. uznania)
małe cebulki ok. 5 sztuk
pomidorki koktajlowe 10 szt
ok. 2 szkl. rosołu
papryka słodka mielona(+ ewentualnie troszkę ostrej)
łyżka mąki pszennej do oprószenia mięsa
śmietana 30% ok.. 100 ml
natka pietruszki
ziele angielskie,liść laurowy
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ,kroimy w małą kostkę.Mięso solimy, pieprzymy, oprószamy mąką i papryką czerwoną i wrzucamy na rozgrzane masło.Podsmażamy ze wszystkich stron, a następnie podlewamy rosołem, wrzucamy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przekryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając rosołkiem.
Kiedy mięso mamy już uduszone pora dodać obrane cebulki( jeśli mamy naprawdę malutkie dodajemy w całości, jeśli wolimy możemy pokroić w piórka ), paprykę pokrojoną wedle uznania i tak dusimy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec zagęszczamy śmietaną i wrzucamy pomidorki.
A na talerzu natka pietruszki do dekoracji...i łyżka śmietany...a co!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz