Szczegóły opiszę poniżej.Zapraszam!
Składniki na roladki:
1 podwójna pierś kurczaka
papryka czerwona
parę plasterków salami
3 plasterki serka Capresi ziołowego
natka pietruszki
trochę papryczki chili
sól,pieprz
Wykonanie:
Piersi dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,oczyszczamy z małych, postrzępionych kawałków-muszą zostać ładne zwarte piersi...te małe kawałki zostawiamy.Piersi dzielimy, przekrawając je wzdłuż, aby powstały 4 części fileta.Następnie dwie z nich ładnie łączymy brzegiem,po to by powstał ładny prostokąt podczas rozbijania.Rozbijając fileta, czy jakiekolwiek inne mięso, należy to robić przez folię spożywczą.W tym przypadku radzę to robić:folia spożywcza-filet-folia.Unikam w ten sposób nadmiernego zabrudzenia tłuczka i mięso pozostanie rozbite, a nie poszarpane!Więc próbujemy stworzyć, rozbijając delikatnie fileta prostokąt,pamiętając aby brzegi były naprawdę cieniutki-prawie przeźroczyste, ale nie dziurawe!To samo robimy z 2 parą fileta.
Mamy przygotowane mięso na 2 roladki.Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej przekładamy mięso na folię spożywczą (aby lepiej się zwijała podczas rolowania)i solimy odrobinę,pieprzymy rozkładamy na jednej salami + capresi, a na drugiej farsz.
Składniki do farszu:
Skrawki mięsne z 1 podwójnego fileta kurczaka
pół papryki czerwonej świeżej
natka pietruszki
sól, pieprz
trochę chili
1 ząbek czosnku
Wszystkie w/w składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania masy.
Tak przygotowany farsz rozkładamy na 2 roladkę.
Wygląda to tak:
Tak przygotowane filet przekładamy na kawałek foli aluminiowej wraz z folią spożywczą i rolujemy, a końcówki foli zwijamy jak cukierek.Roladki przygotowałam na parze, ale że nie mam szybkowaru, poradziłam sobie tak:
Czas parowania mięsa to ok. 20 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu i zajmujemy się marchewką.
Będziemy potrzebować:
Marchewki małe ok. 5-6 sztuk
1 cebula mała
białe wino wytrawne ok. pół szklanki
tymianek pół łyżeczki
masło klarowane 2-3 łyżki
śmietana 30%
Marchewkę najlepiej małą, obieramy i wrzucamy na masło klarowane.(marchewkę możemy pokroić w grube paski, kostkę , plastry).Po chwili podajemy białe wino(do połowy marchewki )i tak dusimy, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana.W osobnym garnku na maśle szklimy cebule(1 mała wystarczy) i taką dodajemy do marchewki wraz z tymiankiem solą i pieprzem do smaku.Na koniec podlewamy śmietanką.(według uznania ilość). czekamy aż zgęstnieje-sos +marchewki gotowy.
Wyjdzie z tego ok.4 porcje!
SMACZNEGO!
Ale mi narobiłaś apetytu na drobiowe roladki! :) Uwielbiam ten serek, zwłaszcza zapieczony...
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić komuś apetyt!pozdrawiam
Usuń