Najlepszą zalewajkę robił mój dziadziuś...To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pyszne skwarki, rozgotowane ziemniaki i domowej roboty zakwas, a do tego swojska śmietana, mleko.Pyszota!
Moja córka uwielbiała zalewajkę, gdy miała jakieś 3-4 latka musiała gościć na stole jakieś 2-3 razy w tygodniu, teraz gdy ma 9 już nie za bardzo-przejadła się na bank!
Zakwas jaki wykorzystuje do tej zupy jest na mące żytniej, z czosnkiem i skórką chleba....Dodatkowy aromat zyskamy używając pieprzu ziołowego, który uwielbiam i zachęcam do korzystania!
Składniki:
ziemniaki pokrojone w kostkę
woda 2,5 l
zakwas ok.3/4 szkl. (w zależności od stopnia zakwaszenia zupy)
sól
pieprz ziołowy
mleko ok.1 szkl.
10 dkg słoniny lub podgardla na skwarki
pół cebuli
ząbek czosnku
szczypiorek
parę plasterków wiejskiej kiełbasy bez skórki (jako dodatek)
Do garnka z zimną wodą dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy będą miękkie dodajemy sól,ząbek czosnku, wlewamy zakwas i chwilę gotujemy.W międzyczasie skwarzymy na patelni słoninę, a cebulę pokrojoną w kostkę dodajemy gdy uzyskamy złociste skwarki.Na koniec do zupy wlewamy mleko-próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.Zagotowujemy i zdejmując z ognia dodajemy łyżkę skwarków i łyżkę tłuszczu, posypujemy szczypiorkiem i rozdrobnioną kiełbaską.Nalewamy na talerz dokładając parę skwarków i szczypiorku.Smacznego!
Jak wiele ziemniaków dodajesz ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zalewajki ... chciałabym spróbować ...
ankawell, co do ziemniaków-przyznam szczerze, że nigdy nie ważyłam ziemniaków-nawet wagi w domu nie mam...Ale myślę,że podwójna porcja jak na normalną zupę z ziemniaczkami...Istotne, że te ziemniaki też mają nam zagęścić zupę, więc dlatego musi być ich troszkę więcej.Zachęcam do zrobienia własnego zakwasu-z tego ze sklepu wychodzi zupełnie inny smak.Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam!
Usuń