poniedziałek, 18 lutego 2013

Paluszki-Grissini

Uwielbiam chrupać!A idealne do tego są właśnie paluszki.Przeglądałam wiele przepisów na te włoskie chrupaczki i postanowiłam że wykorzystam przepis, z którego robię pizze. Wyszły superanckie jak na mój 1 raz i na pewno nie ostatni.Po za tym to zdrowa przekąska dla dzieciaków.


Składniki :
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ok.1/3 szkl. mleka lub wody
2 dag drożdży
białko
przyprawy:oregano, papryka czerwona mielona, cebulka granulowana, gruboziarnista sól




Drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka mieszamy na gładką "papkę".Dodajemy mąkę, sól, resztę mleka i oliwę,ewentualnie oregano.Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, wałkujemy na cieniutki placuszek i wycinamy paseczki, rolujemy je. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami.Układamy na blaszce do pieczenia i do piekarnika na ok. 10 minut w 180 stopniach.



Smacznego przegryzania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz