środa, 23 stycznia 2013

Pierogi z serem i inne łakocie!

Czas ferii!Córka w domku i ciągle prosi o jakieś swoje pyszności, pierogi z serem na słodko, babeczki, muffinki, ciasteczka, pizza (również na słodko),itp. przede mną zamówienie na pierogi z jagodami i ciasto, które ostatnio kosztowałyśmy u cioci Dorotki....A w międzyczasie przecież trzeba treściwy, najlepiej mięsny obiad przyrządzić dla moich mężczyzn.Tak czy siak cały dzień na stanowisku przy kuchence, piekarniku i przy stole.Jedynym plusem tego całego pichcenia jest (oprócz frajdy) brak zbędnych kilogramów!Wiem wiem, zapytacie jak my to robimy? No cóż sama nie wiem, to chyba zasługa genów, ciągłego ruchu i małych porcji.Obżerać się nie lubimy-jemy dobrze ale niezbyt dużo.


Pierogi z białym serem kleksem śmietany i posypane kryształkami cukru


Babeczki-muffineczki cytrusowe i czekoladowe

Pizza na słodko(nutella i serek mascarpone)






Pianka ze szmaragdową galaretką

1 Mała UWAGA!
Zdjęcie pizzy zrobione podczas przygotowań-gotowego efektu nie zdążyłam uwiecznić:)Muszę następnym razem dodać fotkę efektu końcowego.Ważne aby nutelle+serek przykryć ciastem(rogiem trójkąta, które powstało po nacięciu zakrywamy farsz).

Zastanawiam się jaki przepis podać dziś....pierogi już kilkakrotnie opisywałam, a co do farszu:twaróg półtłusty+żółtko+cukier puder+ekstrakt waniliowy+mieszanie=gotowy farsz i gotowe pierogi, które koniecznie polewamy masełkiem.A może muffinki?W skrócie: korzystam z 1 podstawowego przepisu, a urozmaicam go dodatkami np. kakao, skórka z cytryny, banan, jabłko.Przepis podstawowy:
300 g przesianej mąki,
120 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao(w wersji babeczek kakaowych-jeśli chcemy same jasne kakao zastępujemy 2 łyżeczkami mąki)
2 jajka
280 ml mleka
100 ml oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
i tak jak wspomniałam wcześniej dodatki:banan lub jabłko, które skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kosteczkę, lub możemy zrobić mega cytrynowe dodając skórkę ze sparzonej cytryny 1-2 sztuki (ocieramy skórkę na tarce-bez białej skórki!). WAŻNE dla muffinek:Mieszamy osobno składniki suche i składniki mokre.Następnie do składników suchych wlewamy składniki mokre delikatnie mieszając mikserem lub ręcznie.
Wlewamy do 2/3 wysokości w foremki i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis na piankę dodam jutro...obiecuję!


Zapraszam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz