poniedziałek, 5 listopada 2012

Medaliony ze szpinakiem

Zostałam poproszona przez przemiłą panią Paulinę o udostępnienie przepisów na dania, które były oceniane przez jurorów Master Chef'a. Miałam wrzucić je już dawno temu...zaraz po emisji, ale jakoś tak bałam się reakcji moich"podglądaczy".No bo cóż to za danie zupa pomidorowa, albo jakieś tam ciasto ucierane? Potrzebowałam więc jakieś kopniaka-namowy na zamieszczenie ich na blogu.Myślę, że źle nie zrobiłam, bo choć są to proste dania to fajne w smaku i w właśnie dobre w swej prostocie.Owszem czasem zaszaleje w kuchni i poeksperymentuje, ale raczej na co dzień robię zupki, kotleciki, jakąś pastę, pizzę, proste ciasto, czy naleśniki lub inne dania  z menu mojej rodzinki.Przede wszystkim zależy mi, aby smakowało i było szybko, bo jeszcze tyle do zrobienia...Ot to całe moje kucharzenie.Pozostają jeszcze marzenia o kuchni restauracyjnej,czyli gotowanie dla innych, którzy docenią, pochwalą,zostawią napiwek:)Mam nadzieję, że kiedyś dane mi będzie spróbować swoich sił w tej dziedzinie, ale jeszcze wiele nauki przede mną.Póki co czerpię inspirację z innych blogów, szkoleń i programów tv.To tyle wywodów myślowych,przejdę do dania tytułowego :medalionów ze szpinakiem w sosie pieprzowym.Klasyczne danie z polędwiczek wieprzowych, ale jednocześnie smakiem zachwycające w swej prostocie, a sos... cóż będę opisywać spróbujcie sami.























Składniki:
650 g polędwiczek wieprzowych
sól i pieprz
pieprz kolorowy w ziarnach
oliwa
masło klarowane ok.6 łyżek
100 ml bulionu
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 30%
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
opakowanie świeżego szpinaku (może być mrożony,ale całe liście)
1 ząbek czosnku
2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 gałązka rozmarynu

Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy w grube plastry ok.4 cm, lekko rozbijamy dłonią i posypujemy z dwóch stron solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i masło klarowane (1 łyżka oliwy+2 łyżki masła) i smażymy medaliony po 2-3 minuty z każdej strony.Rumiane zdejmujemy z patelni, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Teraz przygotujemy sos:kilka ziaren kolorowego pieprzu rozgniatamy i podsmażamy na tłuszczu po mięsie.Wlewamy wino i po chwili bulion, a następnie śmietanę.Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.Sos przecedzamy przez sito, doprawiamy jeśli trzeba i zagotowujemy.
Szpinak podsmażamy na oliwie+masło z drobno posiekanym czosnkiem.(ważne aby trwało to jak najkrócej, by liście zachowały swój kolor).
Ziemniaki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie dodając gałązkę rozmarynu.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy bułkę tartą-smażymy na złoto, dodajemy orzechy.Podgrzewamy , stale mieszając ok 2-3 minuty.
Medaliony przykryty zasmażką orzechową podajemy z sosem, szpinakiem i ziemniakami opiekanymi.

Smacznego!Gotowe!





Zapraszam Wszystkich na portal http://www.e-vive.pl/, a dokładnie na:
http://www.e-vive.pl/medaliony-ze-szpinakiem-cykl-z-masterchefa,pl,19196,rules,True.html,gdzie znajdziecie również ten przepis!


p.s: przepis, który mnie zainspirował do dania pochodzi z gazety "Dobre rady"z dodatku "wieprzowina".

2 komentarze:

  1. piękna prezentacja! no i smak na pewno też doskonały! pozdrawiam goraco

    OdpowiedzUsuń