niedziela, 12 sierpnia 2012

Pierś na słodko!

Inspiracje znalazłam w jednej z gazet,i był to filet z rodzynkami.Ja do tego wszystkiego dodałam jeszcze gruszkę, brandy, słonecznik, rukolę.Wyszło pycha!





Składniki:
1 podwójna pierś  z kurczaka
100 ml białego octu winnego
3 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki rodzynek
6 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki masła
sól, pieprz
100 ml brandy
1-2 twarde gruszki
garść rukoli

Wykonanie:
Piersi dokładnie oczyszczamy i myjemy.Z 4 łyżek oliwy oraz 2 gałązek rozmarynu przygotowujemy marynatę, doprawiając pierś solą i pieprzem.Wkładamy  filety do marynaty i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki.
W tym czasie zajmiemy się rodzynkami...4 łyżki rodzynek przekładamy do garnuszka i zalewamy octem winnym i podgrzewamy(nie gotujemy),odstawiamy do wystudzenie(rodzynki wówczas wchłoną większość octu).
Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni, odstawiamy.
Na patelni należy sklarować masło i dodać resztę oliwy smażąc filety na wolnym ogniu przez ok.5-6 minut z każdej strony.Na koniec dodajemy pokrojoną i oczyszczoną z gniazdek gruszkę(pokroiłam ją w ósemki) i po ok.1 minucie dokładamy rodzynki z octem winnym, wlewamy brandy i flambirujemy.Po tych efektach danie gotowe.Na talerzu rozkładamy rukolę, przekładamy fileta z gruszkami, rodzynkami, polewamy wytworzonym sosem i posypujemy ziarnami słonecznika dekorując rozmarynem.
Smacznego! 





2 komentarze:

  1. Przepis bardzo fajny, choć ciekawią mnie rodzynki nasiąknięte octem. Wolałbym nasączyć je brandy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też to zdziwiło, ale super patent-rodzynki stają się bardziej wytrawne.Polecam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń