poniedziałek, 18 lutego 2013

Spaghetti z klospsikami w sosie pomidorowym,oczywiście!

Szybki obiad.Spaghetti w innym wydaniu.Proste i smaczne danie, którym możemy zachęcić naszych niejadków do spróbowania mięsnych kuleczek.Wystarczy troszkę parmezanu do posypania i danie nabiera zupełnie innego smaku....


Składniki:
ok. 500g mięsa wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
jajo
2-3 łyżki wody
przecier pomidorowy ok.500 ml
groszek konserwowy ok.1/3 szklanki
cebula
natka pietruszki
oregano, bazylia
pieprz i sól
makaron spaghetti 
oliwa do smażenia
parmezan



Z mięsa, jajka ,wody, przeciśniętego ząbka czosnku + dowolne przyprawy ( np.natka pietruszki, oregano,sól , pieprz) wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kuleczki i smażymy na złoto z każdej strony.Gdy pulpeciki są rumiane zdejmujemy. W rondelku, na oliwie szklimy cebulkę, czosnek (możemy wrzucić np. kilka pieczarek)dodajemy przecier pomidorowy z 1/2 łyżeczki cukru.Całość zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.Na koniec wrzucamy pulpeciki, groszek i natkę pietruszki.
Makaron gotujemy wg.przepisy na opakowaniu.Przecedzamy.Wykładamy na talerz polewając sosem i pulpecikami, dekorując parmezanem

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. TAK, OBIAD CZASAMI MUSI SIĘ PRAWIE SAM PRZYGOTOWAĆ-STĄD TAKIE ŁATWE I PROSTE PRZEPISY;D
      POZDRAWIAM

      Usuń