poniedziałek, 29 października 2012

Kiszony ogórek w sosie śmietanowym


Podzielę się z Wami przepisem na wspaniały sos do mięs i ryb z kiszonym ogórkiem. To niesamowicie pyszne połączenie poznałam na szkoleniu kulinarnym i już wprowadziłam go w życie. Wczorajszy obiadek był udany:smaczny i niezwykły.Eskalopki cielęce + sos z kiszonego ogórka. Pyszne połączenie. Ogórki kiszone dotychczas używałam do zupy ogórkowej, sałatek, surówek i jako przegrycha-oczywiście, ale w sosie jako baza, NIGDY! A tu miłe zaskoczenie w dodatku na warsztatach przyrządzaliśmy rybę, do której podany był właśnie taki oto sos. 
Super sprawa!Zaskoczcie zatem domowników i gości.Efekt gwarantowany!
Ponadto pamiętajmy, że ogórki kiszone, kapusta kiszona to nasze dobro narodowe, a przy tym niezmiernie zdrowe,pełne witamin i możliwości kulinarnych....Pozdrawiam 





Składniki:
ok.300 g szynki cielęcej 
mąka pszenna
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia(najlepiej masło klarowane)
A na sos:
cebulka mała 
2-3 średnie ogórki kiszone
śmietana 30%- 250 ml 
sól i pieprz


Szynkę cielęcą musimy oczyścić z błon i wykroić z niej ładne kawałki. Mięso kroimy w poprzek włókien w plastry i rozbijamy młotkiem.Następnie solimy, pieprzymy i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez ok 3-4 minuty.Odstawiamy nasze medaliony do miski, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy ogórki kiszone (obrane ze skóry i pokrojone również w kostkę) chwilę trzymamy na ogniu mieszając ciągle ok. 3 min. Wlewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu aż zgęstnieje, na koniec doprawiając solą i  pieprzem. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję wrzucamy mięso, aby się chwilę podgrzało i gotowe.Reszta dodatków według uznania>W moim przypadku zrobiłam z ziemniakami  ugotowanymi w mundurkach i pokrojonymi w plastry.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Sos jest wspaniały.Często podaję w takim sosem grillowane polędwiczki wieprzowe, z tym że ogórki kroję a'la julienne,ale to szczegół.Pozdrawiam Christopher PS Gotować z takim mistrzem to naprawdę duża przyjemność,gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Panu dziękuje, za miłe słowa.Myślę,po tym co obserwuje u Pana w menu blogowym, jest Pan równie mistrzem w dziedzinie kulinariów! I może kiedyś się spotkamy na gotowaniu-czego sobie życzę!pozdrawiam

      Usuń