sobota, 13 października 2012

Babcine smaki na talerzu!TARTE KLUSKI!

Pora przedstawić jedną z bardziej pracochłonnych potraw.Warto czasem popracować w kuchni by wszyscy przy stole wzdychali:mmm-jakie dobre, mniam-to jest jedzenie!,
mmmnn-smaki jak za dawnych lat...itd, itp.
Niektórzy mogą się dziwić:że wrzucam tu takie przepisy, ale ja po prostu takie danie serwuje moim domownikom i wiem, ze chcieli by jeść to często,a poza tym to są smaki z dzieciństwa-bynajmniej mojego i myślę że każdy kto miał babcię na wsi zapewne jadł gały ziemniaczane, kartacze, tarte kluski, pyzy ziemniaczane i inne pyszności!Moja babcia np. robiła takie gałki ziemniaczane (z tartych ziemniaków) i wszyscy jedli to z mlekiem lub okrasą.Dawniej to były smaki.....Prosto i smacznie!To tyle wspomnień przejdę do prezentacji foto, a później do przepisu.




Składniki: (na ok.12 klusek)

3 kg ziemniaków(z tego ok.5-7 ziemniaków gotujemy w mundurkach)
sól pieprz
skrobia  ziemniaczana powstała z odsączenia ziemniaków 

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej (uprzednio ugotowanej i odsączonej)
250 g mięsa mielonego
1 cebula mała
łyżka smalcu
sól i pieprz
(ja dodaje jeszcze odrobinę pasztetowej - swojskiej)

Okrasa:słonina lub boczek+cebulka

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce lub w robocie kuchennym z  odpowiednią nastawką. Przekładamy na lnianą ściereczkę, odciskamy wodę do miski(NIE WYLEWAMY!!!!!).W międzyczasie gotujemy ziemniaki, a gdy wystygną obieramy i trzemy na tarce (drobne łezki).Przygotowane ziemniaki(surowe i gotowane) przekładamy do miski, solimy i dodajemy krochmal otrzymany po odlaniu wody z ziemniaków-zostaje na dnie.Masę na nasze kartacze mamy gotową!

Farsz robimy w następujący sposób:pól cebuli szklimy na smalcu, i dodajemy mielone mięso,a gdy jest uduszone solimy i pieprzymy,dodajemy ewentualnie pasztetkę i  wrzucamy kapustę-wszystko chwilę mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Po czym z ciasta ziemniaczanego formujemy płaskie placuszki na dłoni, na środek nakładamy farsz i sklejamy delikatnie na pół, a następnie nadajemy kształt pyzy, kartacza(wedle uznania).Wrzucamy nasze kluski na gotującą osoloną wodę-wody musi być dość dużo.Od momentu wypłynięcia gotujemy na średnim ogniu ok.10-15 minut.(Nigdy nie umiem podać odpowiedniego czasu, ja wyjmuję 1 kluskę i sprawdzam po przekrojeniu).
Podajemy okraszone, gorące i pyszne!Polecam do popicia barszcz biały lub czerwony!


SMACZNEGO!







4 komentarze:

  1. mojej babci i mamie coś się jakiś czas temu stało i pierwszy raz widziałam jak razem gotowały - robiły właśnie te kluski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam na ziemniaki ostatnio jazdę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeba korzystać póki są świeżutkie-nie zleżałe w piwnicy!Ziemniaki górą!pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie jest to smaczne.Nazywa się to u nas kartacze albo cepeliny.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń