Ciepło , ciepło....upalnie za oknem, zatem na stół wyjechał król polskich mórz DORSZ. Delikatnie doprawiona i przykryta kołderką cytrynowo-ziołową, podana z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i sałatą masłową z równie lekkim dresingiem miodowym!
Składniki:
2 filety z dorsza lub innej ryby
sól i pieprz
dowolna mieszanka ziół świeżych (oregano, rozmaryn, pietruszka, koperek, bazylia, mięta)
odrobina (szczypta) ziół prowansalskich
1 cytryna (sparzona gorącą wodą)
Rybę oczywiście dokładnie płuczemy odsączamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Na folię aluminiową rozkładamy rybę, plastry cytryny ,zioła świeże składamy w sakiewkę i pieczemy w piekarniki max.20 minut w 180-200 stopniach.
Podajemy z ulubioną surówką ze świeżych warzyw, mixem sałat.
Smacznego!
Po wielu wahaniach w końcu jestem na "scenie kulinarnych blogów"... Mam nadzieję sprawić komuś przyjemność z kucharzenia?! Powodzenia wszystkim...i sobie też.
sobota, 22 czerwca 2013
Ciasto Milky Way
Na przekór dodaje właśnie taki przepis!W domu u mnie truskawkowo na maksa:kompoty, dżemy, musy i ciast też były...Więc postanowiłam na weekend zaproponować ciasto przekładane masą z mleka "pełnego"w proszku! Czy ktoś go jeszcze pamięta? Dawniej zajadało się go łyżkami....bynajmniej tak słyszałam.A teraz przyszła pora na wykorzystanie go w masie do ciemnego biszkopta.
Składniki;
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru (ja dodaje mniej ok.1\2 )
2 opakowania cukru wanilinowego
200 g masła
ok. 1,5 szkl. mleka w proszku ("pełnego")
Polewa:
150 g czekolady mlecznej
ok. 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka (po jednym), ubijać na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao(najlepiej przesianą przez sitko)-delikatnie wszytko łączymy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę 25 na 23 cm.Pieczemy 25 min w 170-180 stopniach. Ostudzone ciasto dzielimy na 2 części.
MASA
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając powolutku ostudzone mleko i mleko w proszku. Na jedną cześć biszkoptu wykładamy masę, przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w mleku na niewielkim ogniu i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce i pałaszujemy!
Smacznego!
poniedziałek, 27 maja 2013
Muffinki bananowo-cytrynowe
Pyszne i idealne muffinki musiałam uwiecznić!I oczywiście podzielić się z Wami.
Przepis jest praktycznie ten sam, ale wciąż sprawdzam idealną konsystencję i proporcję: raz dodam więcej mleka, drugim razem mniej oleju-jednym słowem kombinacje muffinkowe.
Przepis podstawowy:na 12 muffinek
180 ml mleka
ok.100-120 ml oleju
1 całe jajko1 białko
220 dkg mąki pszennej
ok.3/4 szkl. cukru
sok z cytryny i skórka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 banan lub jabłko
Przygotowujemy sobie 2 miski.W jednej mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre.Następnie do suchych powoli wlewamy mokre i miksujemy ok.20 sekund-do połączenia się składników i to już wystarczy!Rozlewamy ciasto do połowu foremki-wrzucając po kawałkach owoców i dopełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy ok.15-20 minut w 190 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
środa, 15 maja 2013
Domowy i pyszny:pasztet!
Słyszałam od "pewnej osoby", że pasztet kojarzy mu się z takim "czyszczeniem lodówki"i nie koniecznie ma ochotę na spróbowanie mojego dzieła. Oczywiście nie dałam za wygraną i po namowach skusiłam delikwenta! I co? Ha, smakował a jakże :dobry pasztet z dobrego mięsa i dobrze wykonany musi smakować!
I wam też posmakuje.Kto nie robił :do dzieła!Raz zrobiony, a zawsze będzie odtwarzany.
Proporcje na 1 dużą keksówkę lub 2 małe.
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
0,5 kg podgardla surowego
200 g wątróbki drobiowej
2 łyżki smalcu
1 bułka czerstwa
1-2 jajka
2 małe cebulki
4-5 pieczarek
1 średnia marchew, trochę selera i korzeń pietruszki
200 g słoniny do wyłożenia foremki
liść laurowy i ziele angielskie
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej w proszku
Mięso wieprzowe dusimy na smalcu wraz z warzywami do miękkości, dodając ziele, liść, sól i pieprz. Pod koniec duszenia dodajemy cebulkę i pieczarki. Całość studzimy. Teraz na maśle dusimy wątróbkę - do momentu aż zniknie krew, solimy i studzimy. Wszystkie mięsa i warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a do pozostałego tłuszczu, który wytopił się z mięsa dodajemy bułkę. Kiedy bułka nasiąknie tłuszczem również mielimy i wlewamy do masy pozostałość soków, tłuszczu jakie zostaną w garnku. Dodajemy jajka, przyprawy dokładnie mieszamy przekładamy do foremki wyłożonej słoniną .( kilka pasków słoniny wystarczy-nie wykładamy całej formy słoniną!). Posypujemy pasztet odrobiną bułki tartej.
Pieczemy ok. 45-60 minut w temp. 180-200.
Sernik z czekoladą
Udało mi się popełnić sernik wg. przepisu Ramsaya. I jestem mile zaskoczona. Naprawdę mi smakował:prawdziwy sernik!Czuć pyszny twaróg, jego kwaskowatość, a zarazem słodycz....Coś dla mnie.Nie lubię zbyt słodkich ciast, więc mój serniczek był dla mnie idealny.
Spróbujcie czegoś innego.Ten sernik z pewnością Was zadziwi.
Składniki:
150 g ciasteczek owsianych
15 g prażonych płatków migdałowych
60g masła rozpuszczonego
75 g gorzkiej czekolady ( o dużej zawartości kakao)
150 g cukru pudru
250 ml kwaśnej śmietany
600 g kremowego twarogu
2 duże jajka
1 łyżeczka zapachu waniliowego
Ciasto na tortownice o średnicy 23-24 cm.
Wykonanie:
Ciastka i migdały wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy masę ciasteczkową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Tymczasem w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę odstawiamy i przechodzimy do masy serowej: w dużej misce miksujemy pozostałe składniki:jajka z cukrem + twaróg+śmietana+zapach waniliowy. Przekładamy masę na ciasto wyrównując powierzchnię i polewamy czekoladą tworząc esy-floresy.Pieczemy ok.40 minut , aż masa serowa zetnie się na brzegach, a w środku pozostanie niezestalona.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia. Nie wolno wyjmować ciasta od razu z piekarnika !-po prostu opadnie.
Smacznego!
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Wybaczcie, ale u mnie miesięczny zastój....Mam zamiar wkrótce nadrobić stracony czas w uwiecznianiu moich potraw, bo przecież nadal gotuje! Jestem obecnie zajęta kursem, na który uczęszczam, no i oczywiście jak na prawdziwą Fankę jedzenia i gotowania swoim ogródkiem, z którego plonów wkrótce będę korzystać !Ale radocha-ciągle chodzę zaglądam na grządki czy już kiełkuje!Niestety pierwsze pojawiły się niechciane chwasty!
p.s:wieczorem planuje wrzucić przepis na serniczek-prawdziwie naturalny smak białego twarogu!
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego majowego grillowania i buszowania po blogach!
sobota, 30 marca 2013
Babka cytrynowa
![]() |
foto http://www.e-vive.pl/ |
Zdążyłam!Dodaje ostatni przepis przed ŚWIĘTAMI.Jednak nie jest on zupełnie Wielkanocny....zapewne skorzystacie z niego nie jeden raz.Od tak-bez okazji!
WESOŁEGO ALLELUJA!!!
Babka cytrynowa
Składniki:
4
duże jaja
1
szkl cukru
1
szkl mąki pszennej
½
szkl mąki ziemniaczanej
200
g stopionego masła (lub margaryny)
Starta
sórka i sok z cytryny
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
cukier wanilinowy
Całe
jajka ubijamy z cukrami na puch. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, delikatnie łącząc z masą jajeczną. Następnie wlewamy powolutku
letnią margarynę, sok i skórkę z cytryny. Równie delikatnie łączymy składniki
ze sobą i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Pieczmy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Najlepiej
jeszcze ciepłą polukrować.
Prosta
i szybka babka, w sam raz do świątecznej Wielkanocnej kawusi!
![]() |
foto http://www.e-vive.pl/ |
Subskrybuj:
Posty (Atom)