środa, 15 maja 2013

Domowy i pyszny:pasztet!

Słyszałam od "pewnej osoby", że pasztet kojarzy mu się z takim "czyszczeniem lodówki"i nie koniecznie ma ochotę na spróbowanie mojego dzieła. Oczywiście nie dałam za wygraną i po namowach skusiłam delikwenta! I co? Ha, smakował a jakże :dobry pasztet z dobrego mięsa i dobrze wykonany musi smakować!
I wam też posmakuje.Kto nie robił :do dzieła!Raz zrobiony, a zawsze będzie odtwarzany.

Proporcje na 1 dużą keksówkę lub 2 małe.

0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
0,5 kg podgardla surowego
200 g wątróbki drobiowej
2 łyżki smalcu
1 bułka czerstwa
1-2 jajka
2 małe cebulki
4-5 pieczarek
1 średnia marchew, trochę selera i korzeń pietruszki
200 g słoniny do wyłożenia foremki
liść laurowy i ziele angielskie
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej w proszku

Mięso wieprzowe dusimy na smalcu wraz z warzywami do miękkości, dodając ziele, liść, sól i pieprz. Pod koniec duszenia dodajemy cebulkę i pieczarki. Całość studzimy. Teraz na maśle dusimy wątróbkę - do momentu aż zniknie krew, solimy i studzimy. Wszystkie mięsa i warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a do pozostałego tłuszczu, który wytopił się z mięsa  dodajemy bułkę. Kiedy bułka nasiąknie tłuszczem również mielimy i wlewamy do masy pozostałość soków, tłuszczu jakie zostaną w garnku. Dodajemy jajka, przyprawy dokładnie mieszamy przekładamy do foremki wyłożonej słoniną .( kilka pasków słoniny wystarczy-nie wykładamy całej formy słoniną!). Posypujemy pasztet odrobiną bułki tartej.    
Pieczemy ok. 45-60 minut w temp. 180-200.





1 komentarz: